Gjesteartist

Alle som skal drive næringsvirksomhet i Norge skal ha et norsk organisasjonsnummer, enten det er for enkeltstående oppdrag eller på mer permanent basis. Ved mottak av gjesteartister til Norge eller ved selv å være gjesteartist i Norge, er det viktig å overholde gjeldende regelverk. Denne veiledningen beskriver kravene for statsborgere innenfor og utenfor EU/EØS, samt ansvarsområdene for den som tar imot gjesteartisten.

Alle gjesteartister som er statsborgere av et EU/EØS-land må ha eget enkeltpersonforetak registrert i Norge for å kunne drive næringsvirksomhet i Norge.

Starte og registrere enkeltpersonforetak

Gjesteartister som er statsborgere utenfor EU/EØS må søke om og få innvilget arbeidstillatelse fra UDI før de kan drive som selvstendig næringsdrivende og tatovere i Norge.

Informasjon UDI

Utøvende kunstner (Utenfor EU/EØS)
Artister, kunstnere, musikere og deres hjelpepersonell trenger ikke oppholdstillatelse dersom de skal ha konserter/forestillinger i Norge i til sammen maksimalt 14 dager i løpet av et kalenderår. Du eller din oppdragsgiver må melde fra skriftlig til politiet før du reiser inn til Norge. Du må sjekke om du trenger besøksvisum.

Ansvarsforhold

Den som tar imot gjesteartisten er medansvarlig for å påse at alle nødvendige dokumenter og tillatelser er i orden før gjesteartisten begynner å tatovere. Dersom dette ikke er i orden, kan du risikere straff for medvirkning til skatte- og avgiftsunndragelse samt tilrettelegging for svart arbeid.