Merverdiavgift

Er tatoveringer fritatt for merverdiavgift?

Såfremt kravet til verkshøyde etter åndsverksloven er oppfylt og at tatoveringstjenesten omsettes i Tatovørens navn skal det ikke beregnes merverdiavgift på tatoveringer. Da denne type omsetning er unntatt MVA i henhold til merverdiavgiftsloven (mval.) § 3-7 (4): – Opphavsmannens omsetning av egne kunstverk og opphavsrett til egne litterære og kunstneriske verk er unntatt fra loven. Det samme gjelder slik omsetning ved mellommann i opphavsmannens navn.

For at tatoveringsstudioet skal være en mellommann må det foreligge en formidlingsavtale mellom tatovøren og tatoveringsstudioet. Salget kan gå gjennom mellommann, men omsetningen må fremdeles være i opphavsmannens navn

kvitteringen

  • På kvitteringen fra studioet må det fremkomme tydelig at tatovøren er den faktiske selgeren.
  • I tillegg til en kassakvittering må det suppleres med en manuelt utferdiget kvittering hvor tatovørens navn mv. fremgår.
  • Mellommannen må oppbevare kopi av salgsdokumentene som underlag for sin provisjonsavregning.

En løsning kan være at det opprettes eget produkt/tjeneste i kassasystemet til studioet for hver enkelt tatovør f.eks: tatoveringstjeneste – (“Opphavsmannens navn” “Org.nr”) og ha følgende bunntekst på kvitteringen: “Tatovøren er den faktiske selgeren av tatoveringstjenesten, og “studio navn” opptrer som mellommann mellom deg og tatovøren ved kjøp av tatoveringstjenester fra tatovøren. Det vil utstedes egen kvittering fra tatovøren.”

Bokføring

Det er ikke korrekt å føre hele salgssummen som inntekt, og oppgjøret til tatovøren skal ikke føres som en kostnad. Det er kun studioets reelle inntekt som skal bokføres som inntekt.

En mulig løsning kan være at salg av tatoveringer bokføres som midlertidig gjeld i dagsoppgjøret. Og balansere ut de midlertidige gjeldspostene med manuel korrigering av dagsoppgjøret og ved oppgjør til tatovøren.

Eksempel på bokføring tatoveringstjenester i dagsoppgjøret:
I dette eksemplet er det solgt tatoveringstjenester for 10 000, og studioet tar 35% i formidlingsprovisjon.

Manuel korrigering av dagsoppgjøret
Debet: 1920 eller 1500 (alt ettersom det er kontant eller på kreditt), kr 10 000
kredit: 3707 (eller en annen egnet konto), kr 3500
kredit: 2999 (eller en annen egnet konto), kr 6500

Oppgjør til tatovør:
debet: 2999, kr 6500
kredit: 1920, kr 6500

Dette er kun en veiledning, som beskriver hvordan ting muligens kan løses med kvittering og bokføring.

Provisjonavregning

Studioet skal i grunnlaget for sin provisjonsavregningen, henvise til aktuelle salgsdokument. I tillegg skal det angis hvilket nummer den aktuelle provisjonsavregning utgjør for vedkommende mottaker (nr/år). Mellommannen må oppbevare kopi av salgsdokumentene som underlag for sin provisjonsavregning.

En provisjonsavregning vedrørende ikke avgiftspliktig salg av tatoveringskunst, kan da se slik ut:

Faktura

Fakturanr. 48 Avregning nr. 1/2024 31.1.2024

(Angivelse av partene)

Salg av tatoveringskunst, fakturanr/kvitteringsnr. 1, 15 og 26 vedlagt,  kr 10 000 Provisjon, 35% herav kr 3500

Til utbetaling: kr 6500, overført banknr. xx

Før du starter med formidling som mellommann, anbefaler vi på det sterkeste at du i samråd med regnskapsfører kartlegger hvordan bokføringen skal løses i praksis, samt at du setter deg grundig inn i alle lovverk og krav i samråd med en revisor eller advokat, samt at advokaten utformer kontrakten.

Dersom studioet tar imot betaling med kort eller kontant og utbetaler oppgjør til tatovøren, er dette i praksis omsetning med mellommann.

Dersom det kun gjelder betaling med gavekort, må studioet utbetale oppgjør til tatovøren og sende dokumentasjon for oppgjøret. Dersom det inngår i kontrakten kan man motregne eventuelt skyldig leie og fellesutgifter, dette må eventuelt dokumenteres i oppgjøret. Tatovøren må utstede egen kvittering for salget.

Nei, kunden kan ikke dele opp betalingen med å betale til både tatovøren og tatoveringsstudioet. Den andelen som betales til studioet vil da være avgiftspliktig, da omsetningen i sin helhet ikke skjer i opphavsmannens navn.

Merverdiavgift ved leie

Det skal ikke beregnes merverdiavgift på leie av arbeidsstasjon, såfremt at leietaker driver ikke-avgiftspliktig omsetning.

Merverdiavgift ved ansettelse

Dersom tatovøren er ansatt, skal det beregnes merverdiavgift på de tatoveringene tatovøren utfører, uavhengig om tatoveringene oppfyller kravet til verkshøyde eller ikke. Dette er fordi at ved ansettelse, så omsettes ikke tatoveringer lengre i tatovørens navn.