Svart arbeid

Det er et problem i mange land, inkludert Norge, at tatovører jobber ulovlig i form av svart arbeid og unndragelse av skatt og avgifter. Dette gjelder i hovedsak hjemmetatovører og gjestetatovører. Konsekvensene er alvorlige både for tatovører og studioer som blir berørt, i form av at de som jobber ulovlig ofte presser ned prisene i det lokale området og at de tar en del av markedet. Arbeidskriminalitet er også skadelig for finansieringen av velferdssamfunnet.

Både kunden, tatovøren og det eventuelle studioet som har tilrettelagt for svart arbeid kan straffes med både bøter og fengsel.

Les mer om Arbeidslivskriminalitet

 

Tatovører som jobber svart, dvs. uten å betale skatt, representerer en form for arbeidslivskriminalitet som kan ha alvorlige konsekvenser for seriøse tatovører og studioer. Dette inkluderer både ulovlig arbeid utført i hjemmet og studioer som aktivt organiserer og tilrettelegger for slike praksiser. Her er noen av de viktigste måtene dette påvirker lovlydige aktører på:

1. Usunn konkurranse

Ulovlige tatovører, inkludert de som opererer hjemmefra, kan tilby tjenester til lavere priser siden de ikke betaler skatt eller andre avgifter, og de unngår kostnader knyttet til helse- og sikkerhetsstandarder. Dette gir dem en konkurransefordel når det kommer til pris overfor seriøse tatovører og studioer som følger alle lovpålagte krav og har høyere driftskostnader. Det kan gjøre det vanskeligere for lovlydige virksomheter å tiltrekke seg kunder og opprettholde lønnsomhet.

2. Sosial dumping

Tatovører som jobber svart i et studio kan oppleve sosial dumping, hvor de blir utnyttet og tjener langt mindre enn normalt. Dette setter ytterligere press på seriøse studioer, da de må konkurrere mot aktører som opererer med langt lavere driftskostnader på bekostning av tatovørenes velferd.

3. Omdømmeskade

Når kunder får dårlige opplevelser eller helseproblemer etter å ha blitt tatovert av useriøse tatovører, inkludert de som opererer hjemmefra, kan dette skade omdømmet til tatoveringsbransjen som helhet. Folk kan bli mer skeptiske til å få tatoveringer, noe som kan redusere etterspørselen etter tjenester fra alle tatovører, uansett hvor seriøse og profesjonelle de er.

4. Økt regulatorisk press

Arbeidslivskriminalitet innen tatoveringsbransjen kan føre til økt regulering av bransjen fra myndighetene. Dette kan innebære hyppigere inspeksjoner, mer byråkrati, og strengere krav til dokumentasjon og rapportering for alle tatovører og studioer. For seriøse tatovører kan dette bety økte kostnader og mer tid brukt på administrasjon.

5. Tap av tillit hos kunder

Kunder kan miste tillit til hele bransjen hvis det blir kjent at det er mange ulovlige aktører. Dette kan føre til at kunder blir mer forsiktige med å velge tatovører, noe som kan påvirke etterspørselen negativt. Selv de mest anerkjente og profesjonelle studioene kan oppleve redusert kundetrafikk som følge av en generell mistillit til bransjen.

6. Økonomiske tap

Lovlydige tatovører og studioer investerer betydelige summer i å følge lovverket, inkludert lisensavgifter, skatt, helse- og sikkerhetsutstyr, og opplæring. Når de konkurrerer med ulovlige aktører som unngår disse kostnadene, kan det føre til økonomiske tap. På lang sikt kan dette gjøre det vanskeligere å opprettholde en bærekraftig virksomhet.

7. Risiko for juridiske problemer

Selv om de lovlydige tatovørene selv ikke bryter loven, kan de bli dratt inn i juridiske problemer hvis de på noen måte assosieres med ulovlige aktører. Dette kan skje gjennom for eksempel samarbeid med leverandører som også leverer til ulovlige studioer, eller hvis det blir oppdaget ulovlige aktiviteter i nærområdet som fører til økt myndighetskontroll og inspeksjoner.

8. Skade på fagmiljøet

Arbeidslivskriminalitet undergraver profesjonaliteten og integriteten i tatoveringsfaget. Seriøse tatovører som investerer tid og penger i opplæring og profesjonell utvikling kan bli demotivert når de ser at ulovlige aktører lett kan undergrave deres innsats. Dette kan også føre til færre som ønsker å satse på en seriøs karriere innen tatoveringskunst.

9. Studioer som tilrettelegger for arbeidslivskriminalitet

Noen studioer kan aktivt tilrettelegge for arbeidslivskriminalitet ved å ansette tatovører svart eller ved å tilby fasiliteter for ulovlige tatovører. Disse studioene bidrar til å undergrave bransjen ved å opprettholde og fremme ulovlige praksiser. Dette kan også føre til at legitime studioer får et dårlig rykte ved assosiasjon, og det skaper et miljø hvor ulovlig virksomhet blir normalisert og akseptert.

Oppsummering

Arbeidslivskriminalitet i tatoveringsbransjen, inkludert hjemmetatovering og studioer som tilrettelegger for slike praksiser, skaper betydelige utfordringer for seriøse tatovører og studioer. Urettferdig konkurranse, sosial dumping, omdømmeskade, økt regulatorisk press, tap av kundetillit, økonomiske tap, risiko for juridiske problemer, skade på fagmiljøet, og studioer som tilrettelegger for ulovlig virksomhet, er noen av de viktigste måtene dette rammer de som driver lovlig. For å beskytte sine interesser og sikre en rettferdig bransje, er det viktig at seriøse tatovører støtter tiltak mot arbeidslivskriminalitet og samarbeider med myndighetene for å fremme lovlydige praksiser.

 

 

Har du mistanke om svart arbeid?

For å forebygge og bekjempe svart arbeid i tatoveringsbransjen er myndighetene avhengig av god dialog med forbrukere, enkeltpersoner og bransjen. Hver enkelt etat tar imot tips for sitt ansvarsområde. Hvis tipset angår flere myndigheter, tar etaten som har mottatt tipset ansvar for å involvere de andre etatene. 

Under finner du kontaktinformasjon til hver enkelt etat:

Arbeidstilsynet

Ved mistanke om brudd på arbeidsmiljøloven som gjelder for eksempel arbeidskontrakter, lønnsforhold, arbeidstid, innkvartering eller sikkerhet, kan du tipse Arbeidstilsynet.

Ved mistanke om trygdesvindel, misbruk av tiltaksordninger eller annet misbruk av velferdsordninger, kan du lese mer og kontakte Nav på nav.no/trygdesvindel.

Politiet

Ved mistanke om useriøse virksomheter i ditt nærmiljø, kan du tipse politiet
Er situasjonen akutt, ring politiets nødnummer 112.

Skatteetaten

Ved mistanke om manglende innrapportering i a-ordningen, unndragelse av skatt, avgifter, svart arbeid eller andre skattemessige avvik, kan du tipse Skatteetaten.