Risikoer ved tatovering
Infeksjoner
Ved tatovering vil en eller flere nåler legge små mengder farge under huden. Dette i seg selv kan medføre infeksjoner. Hvis fargen er av dårlig kvalitet kan det medføre allergier eller infeksjoner. Hvis tatovøren ikke er nøye med hygienen i studioet eller bruker nåler/nålholder som ikke er sterilisert kan det medføre infeksjoner. Infeksjoner kan også forekomme hvis du ikke er flink til å stelle tatoveringen din etter at du forlater studioet. Det har vist seg at 99% av infeksjoner oppstår etter at man har forlatt studioet.
Gule stafylokokker er en bakterie som lever normalt på huden og i slimhinner på friske mennesker, og gir som oftest ingen problemer. Men ved brudd på huden kan det oppstå infeksjoner som igjen kan bli alvorlige. Stafylokokker spres ofte fra person til person via overflater, sengetøy, klær o.l. Det er derfor viktig at man følger stelleanvisningen man får av tatovøren.
Symptomer ved infeksjoner
- Hevelse
- Rødhet
- Kviser
- Feber
- Væske
- Smerte
- Røde linjer
Hevelse
Etter at tatoveringen er ferdig vil det tatoverte området og området rundt tatoveringen hovne litt opp. (Benene vil hovne opp mer på grunn av dårligere blodsirkulasjon) Dette er midlertidig og vil forsvinne av seg selv. Hvis hevelsen blir verre kan det være et symptom på en infeksjon eller en allergi.
Rødhet
Det er naturlig at huden blir rød når du blir tatovert og rett etter at du er ferdig. Men hvis rødheten ikke er borte etter 24 timer kan det tyde på infeksjon, det vil da være irritasjon sammen med rødheten.
Kviser
Hvis du får kvise lignende utslett i og rundt tatoveringen kan dette være en infeksjon. Men det kan også være at du har brukt for mye krem slik at huden ikke får puste. Barbering mot hårene kan også medføre infeksjon i hårsekkene og ligne kviser, dette vil gå over.
Feber
Du skal vanligvis ikke få feber av å bli tatovert. Men det kan skje hvis du har hatt mer enn 4 timers tatovering og kalles da «tattoofeber», dette vil gå over. Hvis du derimot får høy feber sammen med noen av symptomene over, tyder det på en infeksjon. Ta kontakt med legen.
Væske
Litt blod og lymfevæske som kommer fra tatoveringen er normalt de første dagene. Men hvis væsken er gul eller grønn og det kommer puss fra tatoveringen er det en infeksjon. Mye blod kan også være en infeksjon. Ta kontakt med lege.
Smerte
Prosedyren ved å tatovere seg er smertefull i seg selv. Hvis smerten ikke gir seg i løpet av ett par dager kan det tyde på en infeksjon. Ta kontakt med tatovør.
Røde Linjer
Ved en infeksjon kan blodforgiftning ved sjeldne tilfeller forekomme. Røde linjer fra tatoveringen kan være et symptom på blodforgiftning. Tatoveringen vil også ha en infeksjon. Ikke ignorer disse symptomene! Ta kontakt med lege. Vanlig sårsalve vil ikke hjelpe mot blodforgiftning, lege må oppsøkes.
Dette er alle symptomer på infeksjon. De fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredsstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både enklere og lettere å stelle tatoveringen enn å stelle infeksjoner. Men skulle infeksjoner oppstå: ta kontakt med din tatovør eller oppsøk lege. Ta dine forhåndsregler og oppsøk er seriøs tatovør og stell tatoveringen din riktig!
Allergiske reaksjoner
Allergisk kontakteksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret vil da utvikle en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter at man har tatt en tatovering, men også senere. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksemreaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan bli et vedvarende problem da tatoveringer er permanente. Røde farger har flest rapporter om reaksjoner. Man bør ikke ta laser for å fjerne tatoveringen ved allergisk reaksjon.
Fotoallergiske reaksjoner
Hvis du er lenge i solen kan dette medføre en allergisk reaksjon i tatoveringen. Dette er ikke en permanent reaksjon og vil forsvinne hvis du holder deg unna solen.
Arrdannelser
Det kan oppstå arrdanneler, eller keloider, i en tatovering. Spesielt hvis tatovøren har gått for hardt. Mørkhudede personer er mer utsatt for keloider på overkroppen.
Blodsmitte
Det er i hovedsak Hepatitt B, C, D og G, HIV-infeksjon, HTLV I og II, overførbare spongiforme encefalopatier og blødningsfeber som overføres via blodsmitte. Et stort antall andre smittestoff kan også smitte via blod. Dette gjelder for eksempel:
Virus: cytomegalovirus, Ebstein Barr virusm Parvovirus
Bakterier: Syfilis og andre spirochetinfeksjoner, Brucellose, Salmonellose, Yersinose, Streptokokker, Stafylokokker, Mykobakterier, MRSA
Protozoer: Malaria, Toxoplasmose, Leishmaniasis, Trypanomiasis, Babesiose