Informasjon og merking av tatoveringsblekk

Hva er formålet med regelverket?

Formålet er å beskytte personer som tar en tatovering eller permanent sminke, mot helseskadelige stoffer. Det nye regelverket forbyr ikke tatovering, men skal sørge for at fargene som brukes i tatoveringsblekk og permanent sminke blir tryggere.   

EU kommisjonen forventer at regelverket vil redusere helseutfordringer som er forårsaket av kjemikalier i blekket. For eksempel kroniske allergiske reaksjoner og andre hudproblemer og potensiell risiko for å utvikle kreft eller skader på arvestoffet, forplantningsevnen eller fosterutviklingen.

Hva er næringsaktørenes ansvar

Det nye regelverket påvirker alle som produserer, importerer og bruker tatoveringsblekk og permanent sminke i EU/EØS. Produsentene har et ansvar for å lage blekk som overholder grenseverdiene som er satt i regelverket. Aktører som kjøper blekk i EU/EØS og leverer til tatovører og de som bruker blekket, må også sjekke at produktene er i overenstemmelse med regelverket.

Kjøper du blekk fra land utenfor EU, er du importør i henhold til  og er selv ansvarlig for at tatoveringsproduktene overholder regelverket både når det gjelder innhold og merking.

Miljødirektoratet godkjenner ikke kjemiske produkter og har ikke oversikt over sammensetningen av det tatoveringsblekket som finnes på markedet.  Vi har imidlertid informasjon fra både bransjen og andre EU-land om at produsenter jobber for å sikre tatoveringsblekk som er i henhold til de nye reglene.

For å kunne overholde det nye regelverket og gi best mulig råd til dine kunder, skal du kjenne til innholdet i de tatoveringsfargene du bruker og ha kontroll på merkingen av tatoveringsfarger fra leverandørene og produsentene dine. Det kan du gjøre ved å be leverandørene og produsentene opplyse om innholdet i tatoveringsfargene og stille krav til måten de merker sine produkter på.

Duties to suppliers of mixtures for tattooing purposes to the Norwegian market in the context of the Reachregulation

Hvilke stoffer er forbudt gjennom Reach?

1. Stoffer som har en  i CLP-regelverket som

  • kreftfremkallende
  • fosterskadelige og skadelige for forplantningen
  • skadelige for arvestoffet
  • kan fremkalle allergi
  • irriterende for øye, eller gir alvorlig øyeskade
  • irriterende for hud eller etsende

Hos Echa kan du sjekke om stoffene er klassifisert som helseskadelige etter listen over. Vær oppmerksom på at det er kun harmonisert klassifisering som gjelder, dvs. juridisk bindende klassifiseringer.

2. Stoffer som står på tillegg 13 til vedlegg XVII. 
Her begrenses følgende 91 stoffer: 13 metaller, benzo(a)pyren, metanol, 31 primære aromatiske aminer (PAA-er) og 44 pigmenter (hovedsakelig røde azo-fargestoffer).

3. Stoffer fra vedlegg II og IV til kosmetikkforordningen:

a. Vedlegg II: Alle stoffene på listen er forbudt

b. Vedlegg IV: Noen stoffer på listen er forbudt. Det gjelder de som ikke skal brukes i øyeprodukter, i produkter som påføres slimhinner og/eller bare kan brukes i produkter som skylles av. Dette står oppført i kolonne g. Bruksbetingelser er angitt i kolonne h.

Kosmetikkforordningen

Rull ned til Annex II og Annex IV

Det er fastsatt grenser for hvor høye konsentrasjoner det er tillatt å bruke for mange av stoffene. Dette står oppført i regelverket, se post 75 (samme lenke som under pkt. 2).

Det skjer jevnlige oppdateringer av kosmetikkforordningen og av CLP-regelverket som vil kunne påvirke hvilke stoffer som omfattes av regelverket for kjemikalier i tatoveringsblekk. Det er derfor viktig å forsikre seg om at man alltid sjekker siste versjon av regelverket. 

Hvordan merke produktene og informere kundene?

I tillegg til forbudet mot stoffer er det også en rekke merkekrav i post 75 til vedlegg XVII til Reach.

  • Tatoveringsprodukter må merkes med: “Stoffblanding til bruk i tatoveringer eller permanent sminke
  • Et referansenummer som identifiserer partiet entydig
  • Full ingrediensliste i synkende rekkefølge etter vekt/volum. Se post 75 for flere detaljer.
  • “pH regulator” dersom en ingrediens er tilsatt for å ha en slik funksjon
  • Angivelsen «Inneholder nikkel. Kan forårsake allergiske reaksjoner» dersom stoffblandingen inneholder nikkel under konsentrasjonsgrensen angitt i tillegg 13.
  • Angivelsen «Inneholder krom VI. Kan forårsake allergiske reaksjoner» dersom stoffblandingen inneholder krom under konsentrasjonsgrensen angitt i tillegg 13.
  • Veiledning for sikker bruk som går utover de kravene som ligger i merking- og klassifiseringsregelverket . 

Informasjon til kunden

Det er også krav om at tatovøren må opplyse kunden om informasjonen som står på produktet. På det norske markedet skal alle opplysninger på tatoveringsblekket være på norsk.

Dersom det er nødvendig på grunn av emballasjens størrelse, skal opplysningene i stedet tas med i bruksanvisningen. Unntaket er setningen “Stoffblanding til bruk i tatoveringer og permanent sminke”, som alltid må stå på emballasjen. 

En tatovør som kjøper blekk fra en produsent eller leverandør i Europa kan kreve å få produkter med norsk merking. Selv om vi er utenfor EU, er vi med i EØS og dette regelverket er tatt inn i EØS-avtalen.  

Dersom en tatovør importerer blekk fra landene utenfor EØS, er det tatovørens ansvar å sørge for at merkingen er i orden og at regelverket ellers er overholdt. 

Vi har vært i dialog med Miljødirektoratet, og har forstått det slik at det ikke nødvendigvis er nødvendig å informere kunden om all informasjon som står på blekkflasken, men selv om man ikke informerer kunden om all informasjon som står på blekkflaskene, er det viktig at kunden er klar over at informasjonen finnes og er tilgjengelig.

Dette kan løses med å inkludere en generell tekst i egenerklæringen

Eksempel: “Fargene i tatoveringsblekket som brukes, kan inneholde nikkel eller krom VI, og kan forårsake en allergisk reaksjon. Du kan når som helst be tatovøren om ytterlig informasjon om innhold og /-eller sikkerhetsdatablad.”

Hvem er ansvarlige myndigheter i Norge?

Miljødirektoratet er myndighet for Reach og dermed for kjemikalier i tatoveringsblekk og alt som faller inn under dette regelverket i Reach. Arbeidstilsynet har ansvar for den delen av Reach som gjelder arbeidstakere.

Mattilsynet vil fortsette å være ansvarlig for det nasjonale tatoveringsregelverket, som blant annet omhandler hygienekrav til tatoveringsproduktene. Regler som gjelder tatoveringsvirksomheter under kommunenes myndighet, er ikke endret.

Nyttige lenker:

Kilde: Miljødirektoratet